Sektörel Bilgiler - Evden Eve Nakliyatta Nelere Dikkat Edilmeli

Evden Eve Nakliyatta Nelere Dikkat Edilmeli

Evden Eve Nakliyatta Nelere Dikkat Edilmeli

Taşınma süreci stresli ve zor olduğunu taşınan herkes bilinir. Şehirlerarası taşınma şehir içi taşınmaya göre çok daha fazla stresli ve endişeli oluyor. Eşyanızı nakliye aracına yükleyip yeni şehre doğru yola çıkar ve siz eşyalarınızdan önce gidersiniz. “Eşyalarım nerede?” “Eşya ne zaman gelecek?” “Eşyam zarar gördü mü?” “Nakliye personeline ulaşamıyorum yoksa bir şey mi oldu?” gibi birçok endişeli sorular aklınıza gelecektir ve stresinizi arttıracaktır.


Bakış açımızı değiştirdiğimizde, yıllardır evin bir köşesinde atıl halde duran ve nem yüzünden çürümüş bir eşyanızı nakliye personeli taşımaya çalışırken kırıldığında nakliye firması itibar kaybına uğruyor. Çünkü müşteri olarak eşyanıza zarar verdiğinizi düşünüyorsunuz. Bir de iletişimin yetersiz olması durumunda daha da fazla sinirlenebiliyorsunuz. Burada üyelerimizi ya da meslektaşlarımızı elbette ki koruma içgüdümüz bulunmamaktadır. Her iki tarafında hakları bizim için çok kıymetlidir.


Etkili iletişim kurabildiğiniz firmadan hizmet alın. Üyemiz olsun olmasın hangi nakliye firmasından hizmet alacaksanız alın birinci önceliğiniz etkili bir iletişimle birbirinizi iyi anlamanız gerekmektedir. Sizi ve isteklerinizi anlamayan bir firma ile anlaşmazlıkların temeli atılmış olacaktır.

Nakliyat firmasından imkânsız fiyatlara taşıma yapmasını istemeyin. Siz fiyatı düşürmek için pazarlık yaptıkça ve firma kabul ediyorsa bilin ki hizmet kalitenizle pazarlık yapıyorsunuz. Yine hizmet kalitesinde başka bir durum ise sizin taşınacağınız şehre giden herhangi bir nakliyat firmasına işi devrederek işin içinden çıkacaktır. Kalitesinde pazarlık yapılan hizmetten sonra sıkıntılar yaşayacaksınız.


Firmanın referanslarından bilgi edinin. “Biz referanslı firmayız.” sloganı elbette ki olacaktır. Türkiye’deki en büyük firmalarını Koç, Sabancı, bankalar gibi referans olarak gösteriyorlar. Bu noktayı referans alabilirsiniz ancak karar verme noktasında sizin gibi son müşteri deneyimleri önemlidir. Bu deneyimlere; üyelerimizin puanlarından ve yakında yapacağımızı yorum yapma seçeneğinden, sikayetvar.com ve Google Haritalardaki yorumlardan ulaşabilirsiniz. Yorumlar sayesinde firmanın hizmet kalitesi hakkına bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu yöntem kabul görmüştür tek yöntemdir. Sizin için bir önemli husus ise sizin yaptığınız yorumla puanı düşürüleceği bildiği için müşteri memnuniyeti odaklı hizmet verecektir.


Nakliyat firmanız ile ev bilgilerinizi ve eşyanın durumunu net olarak paylaşın. Sektörümüzde en çok yaşanan sorunlardan birisi de taşınacak ev bilgileri (kat durumu, asansör durumu gibi) ve ya evin yerini nakliyat firmasına net paylaşmamasından meydana gelecektir. ”Bize 4. kat demiştiniz ama dükkan yeriyle 5. katta eviniz. Bu durumda fiyat değişir.” gibi tüm süreci yeniden başlaması ve fırsatçılık yaparak fahiş fiyat artışına neden olmamak için net bilgiler paylaşılmasını tavsiye ediyoruz. Bu durumda siz nakliyat firmasıyla çalışmaktan vazgeçebilirsiniz. Yeni nakliyat firması bulmak yeni kriz ve hemen taşınacağınız için fiyatların biraz artacağı uğrayacağınız yeni bir zarar olacaktır. Böyle durumlar ile karşılaşmamak için evin durumunu ve diğer konuştuğunuz durumları firmaya sms olarak gönderin. Firma itirazda bulunduğu zaman sms kayıtları size yardımcı olacaktır.


Eşya listesi hazırlayın. Evinizi taşımaya karar verdiğinizde öncelikle hangi eşyaları yeni eve götüreceğinize hangi eşyaları götürmeyeceğinize karar verin. Bu karar neticesinde bir eşya listesi hazırlayın. Eşya listesinin bir kopyasını firma yetkilisi ile paylaşın. Böylelikle firma yetkilisine hangi eşyaları teslim ettiğinizi gösteren yazılı bir belge olacaktır. Kaybolan eşyanızı biz bilmiyoruz, almadık gibi cevaplarla muhatap olmayacaksınız.


Nakliyat firmanızdan nakliyat sigortası yapmasını isteyin. Özellikle şehirler arası taşınacaksanız mutlaka yapılmasını tavsiye ediyoruz. Şehirler arası taşımada kaza yapma oranı şehir içi nakliyattan daha yüksektir. Sigortanın kapsamını iyi bilmek gerekiyor. “Benim sigortam var bardağım kırılsa bile sigorta karşılayacak tüm eşyalarım güvende” olarak düşünüyorsanız bilmeniz gerek ki bu durum sigortanız kapsamında olmuyor. Nakliyat sigortası eşyalarınız araca yüklendikten sonra kaza, yangın, sel ve deprem gibi doğal afetler sonucu eşyalarınızın içinde bulunduğu araç sigortalanır. Böyle bir durum sonucu eşyalarınız zarar görürse sigorta yapılan bedelin 80%’i sigorta firmanız tarafından size ödenir.


Yani özetle kısmi hasarları sigorta karşılamaz. Yapılan sigortanın tanımı aynen şöyle; Karayolunda Kamyon Klozu, ile verilen bu teminat taşıma aracının batması, karaya oturması, çarpması, çarpışması, devrilmesi, yanması vb. sonucu taşınan yüke gelebilecek zıya ve hasarı karşılar.


Nakliyat firması ile anlaştığınız gün firmadan sizi taşıyacağı aracın ve yedek aracın plakasını isteyin. Size bildirilen araçların dışında başka bir aracın gelmesi durumunda eşyanızı teslim etmeyeceğinizi net olarak bildirin. Firma birçok aracım var planlamada sorun oldu hangi aracın geleceği belli değil diyebilir. Bu durumda iki plaka bildirmelerini isteyin ve bu iki plakadan birine sahip araç ile taşının. Eşyalarınızı taşıyacak olan araç %99 belirlenmiştir. %1 ise aracın kaza yapması ya da arızalanması olasılığıdır. İkinci plaka isteyerek %1 olan risk payını da garanti altına almış oluyorsunuz. Bunu yaptığınızda anlaştığınız nakliyat firmasının işi taşöre etmesini ve istenmeyen olaylarla karşılaşmanızı engellemiş oluyorsunuz.


Sözleşme imzalamayı ihmal etmeyin. Nakliyat firmanız ile anlaştığınız şartları sözleşme ile yazılı hale getirin. Eşya listenizi de bu sözleşmenin eki yapın. Hiç kimse problem yaşamak istemez ama problem yaşadığımız biz hazırlıklı olmalıyız.