Evler taşınmadı depoya kaldırıldı!
Artan kira fiyatları nedeniyle taşınmalar azalınca evden eve nakliye sektörü de iş kaybetti. Ancak aile yanına taşınmalar ve küçük ev tercihi depolama hizmetlerinde hızlı yükselişler getirdi.
DUYGU ERDOĞAN- Evden eve nakliye piyasası, artan kiralık konut fiyat artışları nedeniyle azalan iş hacmini depo yaparak kapatmaya çalışıyor. Son bir yıldır eşya depolama talebinin katlandığını belirten nakliyeciler, bu alanda işlerin artık çok daha yoğun seyrettiğini vurguluyor.
Buna göre, ev sahibi ile anlaşamayan ya da davalık olan kiracılar, bir süre aile yanına ya da memleketlerine taşınarak, eşyalarını ise kiraladıkları depolarda bırakıyor. Deponun durumuna göre aylık ödemesi bin lira ile 2 bin lira arasında değişiyor.
Aile yanına taşınıyorlar
Yüksek kira fiyatlarının bir başka yansıması ise şehir içinde çeper ilçelere taşınma hareketinde görülüyor. Daha önce Milliyet’in gündeme aldığı ‘kira göçü’nü taşınma hareketi de destekliyor. İstanbul Avrupa yakasında Hadımköy, Esenyurt bu açıdan hareketli bölgeler. Anadolu yakasında ise Tuzla’dan Darıca’ya kadar giden hat içinde taşınma hareketi nakliye tarafında da kendini gösteriyor.
Genel olarak işlerinde yüzde 30 azalma olduğunu anlatan Evden Eve Nakliyeciler Derneği (END) Başkanı Ali Ayılmazdır, ancak farklı bir alanda ise yeni fırsatlar oluştuğunu söyledi. Artan kira fiyatları nedeniyle taşınmalar azalırken, aile yanına taşınanların ya da memleketine gidenlerin sayısında artış olduğunu kaydeden Ayılmazdır, “İnsanlar bunu yaparken kendilerine uygun bir ev bulana kadar eşyalarını yanlarına alamadı.
Dolayısıyla depolamaya yönelik bir talep artışı oluştuğu görüldü. Daha önce de bir artış başlamıştı ancak bu yılki ilgi, taşınmadan kaybettiğimiz payı kapattı diyebiliriz” dedi. Ayılmazdır, depolama ücretinin ise bin liradan 2 bin liraya kadar çıktığını aktardı.
Fiyat 2 katına çıktı
Nakliye fiyatlarının 2 artı 1 ortalama bir ev için 4-5 bin lira olduğunu anlatan Ali Ayılmazdır, şimdi 10 bin lira seviyesinde olduğunu dile getirdi. Şehirde çeper ilçelere yönelik bir taşınma hareketi de gözlemlediklerini belirten Ayılmazdır, “Esenyurt, Hadımköy, Gebze, Çayırova, Darıca, Tuzla, Sultanbeyli’ye doğru yoğun hareket vardı” dedi.
Maliyet yönetimi konusunda fiyatlandırmayı tutturamadıklarını ifade eden Ayılmazdır, ambalaj fiyatlarındaki yüzde 300’ü geçen artışların ana etken olduğunu söyledi.
Taşınmalarda yüzde 40’a kadar düşüşler olduğunu değerlendiren Evden Eve Nakliyeciler Derneği Onursal Başkanı Davut Ukan ise, depo tercihinde ise yüzde 25 artış olduğuna dikkat çekti.
Yüzde 50’den fazla arttı
Nakliye firması sahibi Ulaş Gümüşoğlu, 12 yılı aşkın süredir depo hizmeti de verdiklerini belirtirken, bu yıl depo tercihinde yüzde 50-60 arasında bir artış olduğunu ifade etti. Gümüşoğlu, “Nakliye tarafında ise bariz bir azalma meydana geldi. Geçen eylülden bugüne yani bir yılda İstanbul’da kira fiyatları 4-5 katına çıktı. Satış fiyatları da yüksek seyrettiği için buradan kaynaklı taşınmalar da durdu. Herkes mümkün olduğunca yerinde kaldı” dedi.
Küçük evler tercih ediliyor
Eşya depolama hizmeti sunan PratikDepo Genel Müdürü Okan Artemiz’in verdiği bilgilere göre evini küçültme arayışına girenlerin ya da evini kapatarak ailelerinin yanına taşınanların oranında ciddi bir yükseliş olduğu görülüyor. 2022 yılında özellikle büyükşehirlerde yüzde 100’lere varan kira artışlarının yaşandığına dikkat çeken Artemiz, “Metrekare ve oda sayısı arttıkça kira fiyatları çok daha yüksek seviyelere gelebiliyor. Özellikle son yıllarda daha küçük alanlar tercih edilmeye başlandı. Aile yadigârı eşyalardan, hobi malzemelerinden, kitaplardan, çocuğumuzun fazla eşyalarından vazgeçme ve elden çıkarma lüksüne de sahip değiliz. Bu ve benzeri ihtiyaçlar sebebiyle, yaşam alanlarımızda her zaman artı bir odaya ihtiyaç duyuyoruz. Tabii kiraların bu denli yüksek olduğu bir ortamda, İstanbul gibi bir şehirde fazladan bir oda aylık ortalama 2.000 TL – 7.500 TL arasında ek kira maliyetine sebep oluyor” diye konuştu.